TRADYCYJNE METODY PRZETWARZANIA PRODUKTÓW EKOLOGICZNYCH, RĘKODZIEŁO ARTYSTYCZNE I EDUKACJA EKOLOGICZNA
Na etykietach produktów i wyrobów ekologicznych często umieszczone jest określenie "RĘKODZIEŁO". Wynika to ze sposobu wytwarzania. Mechanizacja jest ograniczona, stosuje się stare metody przetwórcze, wykorzystywane są tradycyjne, regionalne przepisy kulinarne, często używane są tradycyjne sprzęty i wyposażenie do przetwórstwa.
Na kiermaszach Otwarte Wrota, w gospodarstwach, odbywają się pokazy związane z przetwórstwem i pracami gospodarskimi.
Powyższe działania związane z tradycyjnym, ręcznym przetwórstwem produktów ekologicznych, doradztwo oraz tradycyjne, artystyczne rękodzieło są przedmiotem szkoleń, kursów, warsztatów czy pokazów.
Zachęcamy do kontaktów. Chętnie zorganizujemy pokazy połączone ze szkoleniem i oczywiście degustacją.
Lp | EDUKACJA - POKAZY - WARSZTATY | OSOBY DEMONSTRUJĽCE |
1. | Bioróżnorodność w gospodarstwie rolnym | Barankowie - Łukówiec |
2. | Haft krzyżykowy - obrazy | Barbara Wyrzykowska - Płosodrza |
3. | Kiełbasa - napychanie flaka | Wyrzykowscy - Płosodrza |
4. | Kiełbasa - wędzenie | Dąbrowscy - Hołowienki |
5. | Kiszenie buraków | . |
6. | Kiszenie jabłek | Zawistowscy - Sarnaki |
7. | Kiszenie kapusty | Dąbrowscy - Hołowienki |
8. | Kiszenie ogórków | Rytel Elżbieta - Stasin |
9. | Kiszenie żuru | . |
10. | Klejenie pierogów | Dąbrowscy - Hołowienki |
11. | Konfekcjonowanie czosnku (warkocze) | Barankowie - Łukówiec |
12. | Koszenie kosą, podbieranie sierpem, Wiązanie snopków, omłoty cepem,Czyszczenie ziarna | Dąbrowscy - Hołowienki |
13. | Mąka, kasza - młyn gospodarski | Wyrwicki - Osieck |
14. | Nastawianie wina | Wyrwicka - Osieck |
15. | Przezroczysty ul, obserwacja Opowieści o pszczołach | Roman Wolny |
16. | Porady dietetyczne | Wyrwicka - Osieck |
17. | Porady dla działkowiczów | Wyrwicka - Osieck |
18. | Strzyżenie owieczki | Wyrwicki - Osieck |
19. | Tłoczenie oleju | Mianowski |
20. | Ucieranie płatków róży na konfiturę | . |
21. | Wieńce dożynkowe | Hackiewicz |
22. | Winny ocet z jabłek | Zawistowscy - Sarnaki |
23. | Wyrabianie masła | Barankowa - Łukówiec |
24. | Wyrabianie sera białego twarogowego i "z woreczka" | Biała, Barankowa, Wyrwicka, |
25. | Wyrabianie sera "swojskiego", podpuszczkowego | Wyrwicka - Osieck |
26. | Wyrabianie sera żółtego, podpuszczkowego | Wyrwicka - Osieck |
27. | Wyrób sękacza | Dąbrowska - Hołowienki |
28. | Wyrób sójek | Barankowa - Łukówiec |
29. | Wytłaczanie soku z owoców | Zawistowscy - Sarnaki |
30. | Zioła - suszenie i zastosowanie | Barankowa - Łukówiec, Rytel - Stasin |