TRADYCYJNE METODY PRZETWARZANIA PRODUKTÓW EKOLOGICZNYCH, RĘKODZIEŁO ARTYSTYCZNE I EDUKACJA EKOLOGICZNA


Na etykietach produktów i wyrobów ekologicznych często umieszczone jest określenie "RĘKODZIEŁO". Wynika to ze sposobu wytwarzania. Mechanizacja jest ograniczona, stosuje się stare metody przetwórcze, wykorzystywane są tradycyjne, regionalne przepisy kulinarne, często używane są tradycyjne sprzęty i wyposażenie do przetwórstwa.
Na kiermaszach Otwarte Wrota, w gospodarstwach, odbywają się pokazy związane z przetwórstwem i pracami gospodarskimi.
Powyższe działania związane z tradycyjnym, ręcznym przetwórstwem produktów ekologicznych, doradztwo oraz tradycyjne, artystyczne rękodzieło są przedmiotem szkoleń, kursów, warsztatów czy pokazów.
Zachęcamy do kontaktów. Chętnie zorganizujemy pokazy połączone ze szkoleniem i oczywiście degustacją.
Lp EDUKACJA - POKAZY - WARSZTATY OSOBY DEMONSTRUJĽCE
1. Bioróżnorodność w gospodarstwie rolnym Barankowie - Łukówiec
2. Haft krzyżykowy - obrazy Barbara Wyrzykowska - Płosodrza
3. Kiełbasa - napychanie flaka Wyrzykowscy - Płosodrza
4. Kiełbasa - wędzenie Dąbrowscy - Hołowienki
5. Kiszenie buraków .
6. Kiszenie jabłek Zawistowscy - Sarnaki
7. Kiszenie kapusty Dąbrowscy - Hołowienki
8. Kiszenie ogórków Rytel Elżbieta - Stasin
9. Kiszenie żuru .
10. Klejenie pierogów Dąbrowscy - Hołowienki
11. Konfekcjonowanie czosnku (warkocze) Barankowie - Łukówiec
12. Koszenie kosą, podbieranie sierpem, Wiązanie snopków, omłoty cepem,Czyszczenie ziarna Dąbrowscy - Hołowienki
13. Mąka, kasza - młyn gospodarski Wyrwicki - Osieck
14. Nastawianie wina Wyrwicka - Osieck
15. Przezroczysty ul, obserwacja Opowieści o pszczołach Roman Wolny
16. Porady dietetyczne Wyrwicka - Osieck
17. Porady dla działkowiczów Wyrwicka - Osieck
18. Strzyżenie owieczki Wyrwicki - Osieck
19. Tłoczenie oleju Mianowski
20. Ucieranie płatków róży na konfiturę .
21. Wieńce dożynkowe Hackiewicz
22. Winny ocet z jabłek Zawistowscy - Sarnaki
23. Wyrabianie masła Barankowa - Łukówiec
24. Wyrabianie sera białego twarogowego i "z woreczka" Biała, Barankowa, Wyrwicka,
25. Wyrabianie sera "swojskiego", podpuszczkowego Wyrwicka - Osieck
26. Wyrabianie sera żółtego, podpuszczkowego Wyrwicka - Osieck
27. Wyrób sękacza Dąbrowska - Hołowienki
28. Wyrób sójek Barankowa - Łukówiec
29. Wytłaczanie soku z owoców Zawistowscy - Sarnaki
30. Zioła - suszenie i zastosowanie Barankowa - Łukówiec, Rytel - Stasin