Kilka słów o ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM
dla niewtajemniczonych.

Na czym polega prowadzenie gospodarstwa ekologicznego i co z tego wynika.
  1. Stara się zwiększać żyzność gleby, ożywiać ją, zwiększać zasobność próchnicy przez stosowanie głównie nawozów organicznych: kompostu, obornika, nawozów zielonych oraz prawidłowo uprawiając glebę.
  2. W uprawie i pielęgnacji roślin można stosować np. preparaty ziołowe, a chwasty są niszczone mechanicznie, często ręcznie, zwłaszcza w warzywach.
  3. Hodowla zwierząt również podlega wielu ograniczeniom - pasza musi pochodzić tylko z gospodarstw ekologicznych, zapewniony jest dobrostan zwierząt.
  4. W przetwórstwie spożywczym stosuje się tylko naturalne, najczęściej tradycyjne metody: kwaszenie, kiszenie, pasteryzacja, suszenie (oczywiście nie używa się żadnych spulchniaczy, konserwantów, barwników chemicznych).
Wszystkie te elementy są kontrolowane przez inspektorów z jednostki certyfikującej podczas wizytacji gospodarstwa na zgodność z Ustawą i Kryteriami rolnictwa ekologicznego
Należy dodać, że wszystkie działania w gospodarstwie ekologicznym sprzyjają ochronie środowiska i wpływają pozytywnie na rozwój bioróżnorodności w gospodarstwach i wokół nich.